Monday 4 February 2013

RESEPI RUMPAI LAUT






1. Kerabu Mangga Rumpai Laut


Bahan-bahan:

2 biji  Mangga muda
1 kuntum  bunga Kantan
1 genggam Ikan bilis kecil
1 genggam Rumpai Laut (Putih/ungu) yang telah dicuci dan direndam semalaman
setgh Batang Lobak dihiris
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara Penyediaan:

1. Hiris/cincang mangga muda halus. Ketepikan
2. Hiris/cincang Lobak. Ketepikan
3. Potong kecil2 Rumpai Laut. (Sblm itu, Rumpai laut hendaklah di bilas/dicuci 5-6 kali, kemudian rendam dlm 2-3 Jam atau sehingga kembang. Cuci lagi 5-6 kali, dan toskan.)
4. Ikan Bilis hendaklah dicuci dahulu. Kemudian digoreng. Awas.. jangan sampai hangus ye..
5. Bunga Kantan hendaklah di hiris/dicincang halus. Ketepikan.
6. Bahan di atas di satukan dalam mangkuk besar, kemudian masukkan gula dan garam secukupnya.
7. Sebelum hidang, rasa dulu.
8. Good Luck..! Info lebih lanjut, hubungi saya.. 

Puan Haslina 014-3523484


No comments:

Post a Comment